Vegyszeradagolás

Ahhoz hogy medencénk vize ragyogóan tiszta legyen és a legérzékenyebbek is tudják élvezni a fürdőzés nyújtotta örömöket szükség van a víz kezelésére, fertőtlenítésére.
A vegyszerezés történhet kézzel vagy automatikusan gépi úton vegyszeradagoló berendezéssel. A kézi vegyszerezés természetesen olcsóbb, ugyanakkor rengeteg odafigyelést törődést igényel. A víz összetételét un. POOL TESTER - rel mérjük és a víz mennyiségével arányos vegyszert kézzel juttatjuk a medence vizébe. Ez a módszer általában nem tud egyenletes vegyszer szintet biztosítani a medencében ezért meleg nyári napokon könnyen előfordulhat, hogy a medencevíz bezöldül és csak nagy mennyiségű vegyszer hatására tudjuk elpusztítani az elszaporodott algákat.
Az automata vegyszeradagoló berendezések folyamatosan mérik a víz összetételét
és ha szükséges akkor egy szivattyú segítségével adagolják a folyékony vegyszert a medencevízhez. Ha a vegyszeres kannákat nem felejtjük el lecserélni akkor a vegyszeradagolónk folyamatosan gondoskodik helyettünk a víz vegyszerezéséről. Megszűnik a vegyszer pazarlás és kristály tiszta lesz a vizünk.

 

 

Automata vegyszeradagoló berendezés

Vegyszeradagoló tartozékai

Sósvizes fertőtlenítés

A sósvizes fertőtlenítés lényege, hogy a medence vizéhez 3-5 ezrelék sót adunk. Ez a sótartalom leginkább az emberi könny sótartalmához hasonlítható. Ezt a sós vizet a szűrőrendszer vízforgatásakor egy olyan berendezésen áramoltatjuk át amely elektrolízis útján a Nátriumkloridot, nátriumra és klórra bontja szét. A klór egy erős oxidálószer, amely elvégzi a víz fertőtlenítését. A szétvált ionok egy idő után újra kötést alkotnak és így a vízben maradva újra alkalmassá válnak arra, hogy ha a berendezésbe kerül friss klórrá alakuljanak és fertőtlenítsék a vizet. Amennyiben ezt a módját választjuk a víz fertőtlenítésének akkor oda kell figyelni arra, hogy a medencében illetve a vízzel érintkező berendezésekben csak műanyag vagy megfelelő anyagminőségű rozsdamentes acél lehet beépítve. A rendszert az elektorkorrózió elkerülése miatt földelni kell.Vegyszeradagolás úszóbójával

A legolcsóbb és ennek megfelelően legelterjedtebb módja a vegyszer vízbe juttatásának. Sokan a szkimmerbe helyezik a klór tablettát aminek hatására még a lassan oldódó klór tabletta is gyorsan feloldódik így a medencében nagyon magas lesz a klórszint, majd néhány nap alatt a vízből elillan és ekkor meg nem tartalmaz a víz fertőtlenítő szert. Ezért célszerű a tablettát egy úszó adagoló bójába helyezni amit például a medencelétra egyik szárához kikötve hagyunk a vízben úszni. A bója alján a réseket szűkíteni lehet a kívánt vegyszerezésnek megfelelően. A klór tablettát soha sem szabad a medence aljára bedobni mert foltot hagy maga után!

Webes válogatás